www.comeby-shelties.dk

Aktiviteter

 

Vi har gennem årene brugt mere eller mindre energi på følgende aktiviteter:

 

  • Lydighed
  • Agility
  • Rally-lydighed
  • Dogdancing og tricks
  • Fårehyrdning
  • Udstilling
  • Frisbee
  • Hvalpetræning

 

***

Lydighed

 

Jeg dyrker lydighed året rundt med begge hunde, og vi går til konkurrencer i denne sport - både officielle og uofficielle. Det har fra start været min yndlingssport, da det kræver disciplin, præcision og arbejdsglæde fra både hund og fører, og da jeg fik Alfa lå det lige til højrebenet. I lydighed er samarbejdet mellem hund og fører tæt og altafgørende, og det gør sporten meget smuk i mine øjne.

Alfa har fra hvalp været meget glad for lydighed og i det hele taget ting, hvor hun skulle tænke og præstere. Jeg kan ikke nævne en øvelse i lydighed, som er Alfas "hade-øvelse", for hun elsker det hele. Alfa er, som nogen ved, meget hurtig, og i lydighed er turbo-tempo både en fordel og en ulempe - denne balance arbejder Alfa og jeg meget med, og når det går galt til prøver, så er det næsten altid derfor. Alligevel kan jeg til sådanne prøver kun smile og give Alfa et stort kram, for sådan er hun, og jeg ville ikke bytte hendes sprudlende personlighed og overdrevne arbejdsiver for noget i verden!

Helt naturlig startede jeg også på lydighed med Sydney, da jeg fik hende. Hun er en anden type hund end Alfa, men hendes arbejdsglæde kombineret med hendes indre ro gør hende til en skøn lydighedshund, og i 2011 fik vi LP2-titlen til hende og en 2.vinder placering til et internationalt stævne! Hun kan og vil, og nu hedder det LP3, som vi har hygget os med nogle år nu.

 

***

Agility

 

Alfa havde i foråret/sommeren 2011 hvad jeg vil kalde en ufokuseret periode i lydighed. Hun virkede fuldstændig overstadig, og tempoet i lydighed var slet ikke hurtigt nok til hende. Hun fandt selv på at putte fart, gø og gejst ind, men ikke på den gode måde. Det ægrede mig MEGET at skulle rette på hende hele tiden, at hun ikke kunne få lov "at være sig selv" - og til tider blev jeg sur på hende og kom ærgerlig hjem fra LP-træning.

Jeg er ofte blevet anbefalet at løbe agility med hende, men havde indtil sommeren 2011 afvist det, men så da chancen bød sig her, og jeg kunne komme på et agilityhold i Herringløse, så tænkte jeg; jo, nu gør vi det altså!

Og Alfa var kommet for at arbejde. Hun gad ikke de andre hunde, men agility'en elskede hun. Hun forcerede alle spring hjemmevandt, lyttede til og fuldte mine kommandoer og opfandt ikke sine egne øvelserne og retninger undervejs. Selvfølgelig var der et par af forhindringerne, som hun aldrig havde set før, men hun gik til den og ville det gerne. Den første gang havde hun 5 gennemløb, og efter hvert løb så hun på mig med øjne fulde af glæde. Jeg kom meget glad hjem fra træningen - stolt af min Alfa - og meget overbevist om, at her kunne hun bruge sin energi fornuftigt og faktisk uden at stresse. Det overraskede mig, hvor lidt "kaos" der var fra Alfas side.

Efter to gange i Herringløse blev jeg tilbudt en plads på VAS begynderhold for mellem-hunde, hvor træningen er mere målrettet og også opdeltes i delmomenter. Siden har vi gået til agility, og Alfa elsker det simpelthen.

Det er da også blevet til to oprykningspinde i SP1, men denne gang er det vigtigste for mig ikke titlerne, men træningen.

 

***

Rally-lydighed

 

Alfa har gået til rally i to sæsoner, og fik faktisk Rally Begynder Mester titlen til sin første rallyprøve med 100 ud af 100 points.

Hun kan godt lide øvelserne, men farten mangler lidt i sporten for at være rigtig god til hende. Nogle af øvelserne bruger vi dog i det daglige og til afveksling i lydigheden.

 

***

Dogdancing og tricks

 

Jeg har i en sæson leget lidt med sporten dogdancing også kaldet HTM (Heelwork to music). I sporten drejer det sig om, at sammensætte et program (en koreografi om man vil) af tricks og "moves" til musik, man selv vælge. Der er naturligvis en del krav til koreografien og udvalget af tricks og heelwork, men samtidig er der en del frihed, og der kan tages hensyn til hundens race, størrelse og mentalitet. Det kan jeg godt lide.

I sidste ende blev det på et lege-niveau for os, men en masse tricks. Særligt Alfa kan rigtige mange tricks, som hun sagtens kan finde på at vise fuldstændig uopfordret - bare for at høste en godbid.

***

Fårehyrdning

 

Alfa gik på hyrdekursus da hun var halvandet år gammel. Lille Sydney på 12 uger var med og prøvede det også lidt. Alfa var rigtig godt til det, men det blev ved det ene kursus og med fårene i fangefold.

Sydney var senere som 6-årig på et en-dags-hyrdekursus, hvor jeg rigtig kunne se hendes hyrdeinstinkter på tre får. Hun var i snor, men det var direkte på fårene og ikke i fangefold.

Begge pigerne har et godt hyrdeinstinkt, men af hensyn til min egen moral ift. fårene, har jeg valgt ikke at dyrke hyrdning mere.

 

***

Udstilling

 

Min udstillingshund er Sydney. Hun er i den lille ende af standarden, men er ellers god. Hun bevæger sig godt, har et smukt hoved og udtryk og en lækker farve. Jeg har nu udstillet hende fire gange; en gang i babyklasse, to gange i juniorklasse og en gang i mellemklasse. Hun er avlsgodkendt.

Alfa har dog også været i udstillingsringen én gang i hvalpeklasse. Men Alfas stritører sætter en stopper for de gode resultater i udstilling, og jeg valgte ikke at forsøge at rette mere på dem, efter hun fyldte et år. Alt andet ved Alfa er ellers godt, og nu er der flere, der efterhånden synes, at stritører passer bedst til Alfas opmærksomme jeg.

Jeg dyrker ikke udstilling mere, da penge og tid prioriteres til andre aktiviteter med pigerne.

 

***

Frisbee

 

Vi har som nævnt prøvet en del forskellige hundesporter - som oftest i et forsøg på at finde en sport, der passer til en arbejdskrævende og til tider noget stresset Alfa.

Alfa elsker apportering - navnligt de udgaver hvor hun skal spurte frem og tilbage og hente den samme genstand tusind gange. Hun elsker også spring og hop - og al slags fart og løb. Det virkede derfor oplagt også at prøve denne sport af.

Det er ikke en sport, jeg støder på i det konkurrencemiljø, hvor jeg færdes, men vi kan hygge os med den herhjemme.

Da frisbee er en fysisk krævende sport for hunden er det en fordel, at Alfa er fuldt udvokset, i god form og ikke det mindste overvægtig. Hendes instinktive erfaring med apportering i høj fart er også stor, og hun er som regel ret god til at time og tilrettelægge spring og undgå forhindringer.

 

***

Hvalpetræning

 

Jeg har to gange haft den udsøgte fornøjelse af at træne hvalpe for Lotte (kennel Eleverlamshuset). Jeg kunne være behjælpelig med et par ekstra hænder til hvalpekurset, og samtidig få min evige "hvalpe-skrukhed" stimuleret.

Min første lånehvalp var Linus; en super lækker og meget arbejdsivrig tricolor hanhvalp, som siden er blevet avlshan hos Lotte.

Min anden lånehvalp var Janina, der som 8 ugers hvalp ikke var blevet solgt endnu, men derfor jo stadig skulle ud og opleve verdenen. Janina og jeg havde et par uger med super hygge til hvalpetræningen, og jeg var helt forelsket i hende - men (heldigvis) fandt hun et hjem og hedder nu Molly Skumfidus :o)

 

***